Pseudoscience Watch & Coinhive Malware Cryptojacking

Pendahuluan Case study ini berkisar tentang dakwaan yang mengatakan Pseudoscience Watch (PW) secara tidak beretika menggunakan teknik web mining iaitu cypto mining menggunakan web browser dalam website mereka. Isu ini hangat diperkataan seawal Januari 2018 yang menyebabkan PW menutup website mereka daripada akses orang awam. Latar Belakang Berdasarkan kepada maklumat yang diberikan oleh PW: Selasa 9/1/2018 Mengikut log, CPU server mencatatkan …

forensik-digital-wayback-machine-2

Forensik Digital Menggunakan Wayback Machine (Siri 2)

Sila rujuk bahagian pertama terlebih dahulu. Anda dah tahu serba sedikit tentang Wayback Machine dari post pertama. Mari kita menyelam lebih jauh ke dalam WM dalam forensik digital dengan langkah seterusnya. Dalam post yang pertama tentang WM, saya sudah tunjukkan bagaimana WM menyimpan snapshot laman web. Jadi, kita boleh melihat perbezaan laman web setiap tahun/bulan/hari ataupun mencari bukti sebarang salah …

Lupa Renew Domain name

Jika bisnes anda banyak bergantung kepada website, maka lupa renew domain name adalah satu kecuaian yang sangat bahaya. Pelbagai masalah akan timbul apabile domain name berstatus “Expired”. Pada masa ini, pihak web hosting akan auto suspend akaun web hosting anda (hanya jika anda beli web hosting dan domain name pada tarikh yang sama). Email anda juga akan menerima akibat yang …

Jangka Hayat Domain Name (Infografik)

Domain name mempunyai jangka hayat. Dan, jangka hayat domain name bermula apabila anda membeli domain name tersebut sehinggalah anda mengambil keputusan untuk tidak renew domain name tersebut. Apabila anda membeli domain name dari syarikat web hosting yang bagus, anda akan menerima reminder tentang domain name renewal seawal 2 bulan sebelum tarikh renewal. Jika anda membeli domain name daripada freelancer, sepatutnya …

Forensik Digital Menggunakan Wayback Machine (Siri 1)

Forensik Digital (Digital Forensics) adalah penyiasatan yang melibatkan peranti digital dalam jenayah siber (cyber crime). Di US, bagi mendapatkan bukti digital, terdapat pelbagai cara termasuklah menggunakan Wayback Machine. Wayback Machine (WM) (https://archive.org/web/) adalah arkib digital dalam internet. Secara mudahnya, jika anda mempunyai laman web sendiri, Wayback Machine akan menggunakan crawler untuk menyimpan laman web anda. Bacaan selanjutnya ada di Wikipedia …

Peria Katak – 9 Kebaikan dan Khasiat yang Anda Perlu Tahu

PERIA KATAK atau dalam bahasa Inggeris disebut Bitter gourd dan Bitter melon adalah sejenis sayur buah yang paling pahit di dunia ini ditanam sebagai tanaman makanan. Nama saintifiknya ialah Momordica charantia dan ia tergolong dalam famili tumbuhan Cucurbitaceae. Pokok ini adalah sejenis pokok herba menjalar dan banyak tumbuh di Asia seperti China, India, kepulauan Nusantara dan Kepulauan Caribbean. PERIA KATAK terbukti …

Artwork Web

Ada 4 contoh yang aku letak dalam portfolio web. Bila aku tengok balik aku gelak sorang-sorang. Aduhh…  sedihnya tengok website design 10 tahun lepas. Tengoklah tu.. masa ni authoring tool paling best adalah Macromedia Dreamweaver sebelum dibeli oleh encik Adobe. Ni landing untuk artwork web:

Siri Mengimbau Kisah Silam

Aku ada penyakit yang rasanya tak kronik. Aku suka menyimpan barang-barang lama dan ada nilai yang mana hanya aku seorang saja yang tahu nilainya. Siri Mengimbau Kisah Silam bukanlah satu siri membuka aib aku kepada khalayak ramai. Siri ini adalah satu jenis rekod digital untuk tatapan umum yang mana jika ada manfaat, sila ambil, praktik dan sebarkan. Jika tiada manfaat, …

Formula Menjana Pasif Income

Formulanya senang saja, tak perlu buku sifir dan tak perlu taburan binomial. Boleh kira sambil korek hidung Income satu hari: RM10.50 Income seminggu: RM10.50x7hari = RM73.50 Income bulan Januari (31 hari) = RM10.50×31 = RM325.50 RM325.50! Bukan MLM! Tak perlu meniaga, tak perlu cari downline, tak perlu pergi ceramah, tak perlu menganiaya dan TAK PERLU MODAL!