Lupa Renew Domain name

Jika bisnes anda banyak bergantung kepada website, maka lupa renew domain name adalah satu kecuaian yang sangat bahaya. Pelbagai masalah akan timbul apabile domain name berstatus “Expired”. Pada masa ini, pihak web hosting akan auto suspend akaun web hosting anda (hanya jika anda beli web hosting dan domain name pada tarikh yang sama). Email anda juga akan menerima akibat yang …

Jangka Hayat Domain Name (Infografik)

Domain name mempunyai jangka hayat. Dan, jangka hayat domain name bermula apabila anda membeli domain name tersebut sehinggalah anda mengambil keputusan untuk tidak renew domain name tersebut. Apabila anda membeli domain name dari syarikat web hosting yang bagus, anda akan menerima reminder tentang domain name renewal seawal 2 bulan sebelum tarikh renewal. Jika anda membeli domain name daripada freelancer, sepatutnya …

Memahami SEO menggunakan WordPress

Sepanjang program #er360, saya berhadapan dengan usahawan-usahawan yang bertanya soalan-soalan berikut: Macam mana nak buat orang jumpa website saya? Saya pergi seminar tentang website, tapi tak paham tentang kepentingan “keyword” Nak keluarkan website saya kat 1st page google macam mana? Semua ini, berbalik kepada satu term yang penting dalam website iaitu: Search Engine Optimization (SEO). SEO adalah sesuatu yang SANGAT TEKNIKAL …

Mengapa harga laman web berbeza-beza?

Mengapa Harga Laman Web Berbeza-beza?

“Mahalnya harga laman web kau, kakak-ipar-aku-punya-abang-sedara boleh bagi lagi murah!” Dahlan hampir tersedak apabila Remy berkata begitu. Ini merupakan pertemuan pertama mereka. Remy memerlukan seseorang untuk membina laman web eCommerce beliau dan telah ketemu Dahlan. Remy bercerita tentang laman web eCommerce yang diperlukannya dan mahu tahu berapa harga laman web. Antara benda yang diperlukan adalah shopping cart, pengurusan produk, pengurusan …

3 Sebab Mengapa Perlu Ada eCommerce Website

SOALAN: Pendapatan Saya 4 Angka Sebulan di Facebook, Perlu ke Website? *Hembus kuku JAWAPAN: PERLU *ketuk kepala dia dengan sudu Selama 5 bulan yang lepas, anda telah berjaya membina empayar anda di Facebook page. Hari ini, anda mempunya follower yang ramai, likes yang banyak dan order pun tak menang tangan. Hari-hari ada orang order kat Whatsapp & Telegram. Secara purata ada 300 …

berapa anggaran harga website? ikut budget anda

Berapa Anggaran Harga Website?

3 bulan lepas Karim Daud (bukan nama sebenar) memulakan perniagaan online menjual tudung. Hari ini, perniagaan online beliau sudah maju dan beliau mencari-cari anggaran harga website. Beliau juga mahu membeli kereta baru bagi memudahkan beliau mengangkut stok tudung yang banyak. Dalam perjalanan pulang ke rumah, beliau ternampak sebuah showroom kereta Honda. Lantas, beliau pun melencongkan kenderaan beliau ke arah showroom …

DIY Laman Web: Freelancer Web yang Boleh Dipercayai

Situasinya: Anda mahu naik-taraf/upgrade laman web blogspot anda ke .com sendiri atau mahu mengupah orang bagi membina laman web anda. Tapi: Anda takut nak upah Freelancer Web sebab tidak mahu tertipu. Kadar upah Freelancer Web yang mahal Berdasarkan pengalaman dan pengetahuan saya, berikut adalah tips untuk mengetahui sama ada Freelancer Web anda boleh dipercayai atau tidak.

3 Perkara yang Anda Perlu Ambil Kira Sebelum Membuat Laman Web (Website) Sendiri

Sepanjang ER360, aku berjumpa dengan beberapa orang yang bertanya tentang membuat laman web (website) sendiri. Atas faktor kos, kebanyakan mereka lebih suka buat laman web sendiri. Tapi, bagus ke buat sendiri? Ada beberapa perkara perlu diambil kira sebelum anda membuat keputusan sama ada nak buat sendiri atau hire website developer/freelancer.