skip to Main Content

Lupa Renew Domain name

Jika bisnes anda banyak bergantung kepada website, maka lupa renew domain name adalah satu kecuaian yang sangat bahaya. Pelbagai masalah akan timbul apabile domain name berstatus "Expired". Pada masa ini, pihak web hosting akan auto suspend akaun web hosting anda…

Read More

Memahami SEO menggunakan WordPress

Sepanjang program #er360, saya berhadapan dengan usahawan-usahawan yang bertanya soalan-soalan berikut:

  • Macam mana nak buat orang jumpa website saya?
  • Saya pergi seminar tentang website, tapi tak paham tentang kepentingan “keyword”
  • Nak keluarkan website saya kat 1st page google macam mana?

Semua ini, berbalik kepada satu term yang penting dalam website iaitu: Search Engine Optimization (SEO). SEO adalah sesuatu yang SANGAT TEKNIKAL dan bukanlah mudah untuk difahami terutamanya jika usahawan-usahawan TIADA/KURANG PENGETAHUAN TEKNIKAL. Setuju?

Read More
Mengapa Harga Laman Web Berbeza-beza?

Mengapa Harga Laman Web Berbeza-beza?

"Mahalnya harga laman web kau, kakak-ipar-aku-punya-abang-sedara boleh bagi lagi murah!" Dahlan hampir tersedak apabila Remy berkata begitu. Ini merupakan pertemuan pertama mereka. Remy memerlukan seseorang untuk membina laman web eCommerce beliau dan telah ketemu Dahlan. Remy bercerita tentang laman web…

Read More

3 Sebab Mengapa Perlu Ada eCommerce Website

SOALAN: Pendapatan Saya 4 Angka Sebulan di Facebook, Perlu ke Website? *Hembus kuku

JAWAPAN: PERLU *ketuk kepala dia dengan sudu

Selama 5 bulan yang lepas, anda telah berjaya membina empayar anda di Facebook page. Hari ini, anda mempunya follower yang ramai, likes yang banyak dan order pun tak menang tangan. Hari-hari ada orang order kat Whatsapp & Telegram. Secara purata ada 300 order setiap hari. Pendapatan anda menjangkau 4 Angka sebulan.

Read More
Berapa Anggaran Harga Website? Ikut Budget Anda

Berapa Anggaran Harga Website?

3 bulan lepas Karim Daud (bukan nama sebenar) memulakan perniagaan online menjual tudung. Hari ini, perniagaan online beliau sudah maju dan beliau mencari-cari anggaran harga website. Beliau juga mahu membeli kereta baru bagi memudahkan beliau mengangkut stok tudung yang banyak.…

Read More

DIY Laman Web: Freelancer Web yang Boleh Dipercayai

Situasinya: Anda mahu naik-taraf/upgrade laman web blogspot anda ke .com sendiri atau mahu mengupah orang bagi membina laman web anda. Tapi:

  1. Anda takut nak upah Freelancer Web sebab tidak mahu tertipu.
  2. Kadar upah Freelancer Web yang mahal

Berdasarkan pengalaman dan pengetahuan saya, berikut adalah tips untuk mengetahui sama ada Freelancer Web anda boleh dipercayai atau tidak.

Read More

6 Panduan Membuat Laman Web

Saya dah bercerita tentang bagus atau tidak membuat laman web sendiri di 3 Perkara yang Anda Perlu Ambil Kira Sebelum Membuat Laman Web Sendiri. Kali ini, saya nak memberi panduan untuk anda membuat laman web sendiri (jika anda bertekad nak buat sendiri juga).

Cadangan saya; Sila rancang betul-betul sebelum nak membuat laman web. Ramai yang saya jumpa, hangat-hangat tahi ayam je.. lepas tu bila dah stuck terus tak nak buat.

Selain itu;

Read More
Subscribe To My Newsletter
Be the first to get latest updates and
exclusive content straight to your email inbox.
* indicates required
No Thanks!
close-link
Back To Top
×Close search
Search