Pemasaran Email untuk Usahawan

Mahu pelbagaikan pemasaran perniagaan anda? Pemasaran Email merupakan salah satu cara untuk anda engage pelanggan. Teknik ini digunakanpakai oleh hampir semua website ecommerce seperti¬†Lelong, Zalora & Groupon. Setiap hari anda mendapat email daripada website ini bukan? Tahu tak berapa anggaran kos / RM untuk membuat pemasaran email sebegini? Zero. Kosong. Tak perlu keluar duit untuk ini. Anda cuma perlu download …

Owncloud

Banyak pengajaran berguna yang aku dapat masa install, config & support owncloud ni untuk client aku. Antaranya adalah: 1. JANGAN usik file @ folder kat server secara manual. Kalo nak delete atau rename atau edit, guna webUI ataupun sync folder. Client aku request untuk uploadkan on behalf dia gunakan cara manual; maksudnya pegi bukak explorer dan copy paste daripada thumbdrive …

Bagaimana membaca emel syarikat anda di dalam Gmail?

Adakah syarikat anda bekerja atau webhosting anda menggunakan webmail CPANEL? Selalunya, jika laman sesawang syarikat anda menggunakan Linux, kebarangkalian anda menggunakan webmel CPANEL adalah tinggi kerana CPANEL merupakan perisian yang selalu digunakan oleh syarikat pengehosan web (web hosting).

Masalah timbul apabila anda jarang membuka emel syarikat anda ini. Pada masa yang sama pula, anda membuka Gmail sentiasa sebab selalunya ada banyak nilai tambah (contoh: boleh chatting) tapi webmel syarikat cuma ada (sekadar) emel saja.

Dan mungkin pula ada staff @ pekerja anda yang gemar memberi alasan lapuk: Saya tak tahu la hari ni ada meeting atau Saya tak dapat pun emel encik. Jika staff @ pekerja anda sering memberi alasan sebegini, sila beri tutorial ini kepada mereka.

Tutorial ini akan mengajar anda bagaimana membaca emel webmel syarikat anda di dalam Gmail.

Sudah bersedia?

Bagaimana membalas emel dengan menggunakan emel lain dalam Gmail?

(Diterbitkan semula dari pos di Kapasitor.net) Tutorial ini akan memudahkan urusan kerja anda terutamanya kerja-kerja yang melibatkan emel. Jika anda hanya menggunakan satu emel dalam segala urusan kerja anda maka tidak mengapa. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai banyak emel (satu emel untuk kegunaan peribadi, satu untuk kegunaan kerja satu emel lagi untuk kegunaan skandal) maka pasti anda jenuh nak login …

Tatarajah (Configuration) untuk menggunakan Mozilla Thunderbird

Baru-baru ini aku dapat permintaan daripada seorang rakan sekerja untuk mencarikan aku satu perisian alternatif bagi menggantikan Microsoft Outlook. Aku teringat kepada satu perisian yang pernah aku gunakan sebelum ni iaitu Thunderbird. Thunderbird adalah klien emel alternatif kepada Outlook. Kalau Outlook tu Microsoft yang buat, maka Thunderbird ni Mozilla yang buat. Apa yang bagusnya Thunderbird ni sebenarnya adalah tambahan (add-ons) …